Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου



Γλώσσα:

Μελετήσαμε το κείμενο "Το σπίτι του ποιητή Καβάφη". 



Μια παρουσίαση για το σπίτι του ποιητή Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Πατήστε το βέλος που βρίσκεται δίπλα στο ποίημα για να δείτε τα περιεχόμενα της παρουσίασης. Πατήστε, επίσης, την υπογραφή του ποιητή για να δείτε κι άλλες πληροφορίες.



Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην περιγραφή ενός κτιρίου με τη βοήθεια επιθέτων και τοπικούς προσδιορισμούς.

Επίθετα:







Μαθηματικά:

Ασχοληθήκαμε με τις παράλληλες και τις κάθετες ευθείες.

Παράλληλες ευθείες



Κάθετες ευθείες



Ιστορία:

Ξεκινήσαμε να μελετούμε τη γαλλική επανάσταση (1789) και τις φάσεις της.

Μια παρουσίαση για τις επαναστάσεις.
Γαλλική επανάσταση
Η Γαλλία στο τέλος του 18ου αι. αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά (καταστροφή σοδειάς του 1788, άνοδος τιμών, βαριά φορολογία) και κοινωνικά (κοινωνικές ανισότητες και αδικίες) προβλήματα. Ιδιαίτερα οι αγρότες ζούσαν σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας και δεν είχαν καθόλου πολιτικά δικαιώματα. 

Η «τρίτη τάξη» (ο λαός) βρίσκεται αλυσοδεμένη στα τέσσερα και επάνω της ιππεύουν ευγενείς, κληρικοί και ο Λουδοβίκος XVI (σκίτσο της εποχής).
Για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και για να κατανείμει τους φόρους ανάλογα με το εισόδημα του καθενός, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ συγκάλεσε το 1789 στο Παρίσι τη Γενική Συνέλευση των Τριών Τάξεων*

Οι ευγενείς και οι κληρικοί προσπαθούν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους γεγονός που οδηγεί στο να ξεσηκωθούν οι αντιπρόσωποι της τρίτης τάξης. Ο γαλλικός λαός, εξοργισμένος, κατέλαβε το βασιλικό μεσαιωνικό φρούριο της Βαστίλης*. Εξέγερση σημειώνεται και στην ύπαιθρο όπου οι εξαθλιωμένοι χωρικοί καταστρέφουν τις κατοικίες των μεγαλοϊδιοκτητών.

Η πτώση της Βαστίλης.

Η Γαλλική Επανάσταση πέρασε από τρία στάδια.
Το πρώτο στάδιο χαρακτήριζαν οι μετριοπαθείς και φιλελεύθερες απόψεις. Στην πρώτη Εθνοσυνέλευση ψηφίστηκε η «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη» (26 Αυγούστου 1789)

Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη.

Κυρίαρχες έννοιες στο κείμενο η ελευθερία, η ισότητα και η αδελφοσύνη. Σύμφωνα με τη διακήρυξη, η εξουσία πηγάζει από το έθνος και όχι από το μονάρχη. Καθιερώνονται ακόμα ιδέες όπως η ανεξιθρησκία, η ελευθερία γνώμης και ο διαχωρισμός των εξουσιών. Η εκκλησιαστική περιουσία δόθηκε στο κράτος και καταργούνται ορισμένοι φόροι. Διοικητικά η χώρα χωρίζεται σε νομούς, επαρχίες και κοινότητες. Το 1791 ψηφίζεται φιλελεύθερο σύνταγμα που περιορίζει τις εξουσίες του βασιλιά προς όφελος του Κοινοβουλίου. Δικαίωμα ψήφου αποκτούν όμως μόνο οι «ενεργοί» πολίτες, δηλαδή όσοι πληρώνουν φόρου, ενώ αποκλείονται οι γυναίκες.

Στο δεύτερο στάδιο η εξουσία πέρασε στα χέρια των ακραίων ριζοσπαστών*, που επέβαλαν καθεστώς τρομοκρατίας. Χιλιάδες πολίτες εκτελέστηκαν, ως εχθροί του λαού. Την ίδια τύχη είχαν ο βασιλιάς Λουδοβίκος και η βασίλισσα Αντουανέτα.



Στην τρίτη φάση της επανάστασης επικρατούν και πάλι οι μετριοπαθείς, που παραχωρούν όμως σταδιακά την εξουσία στο Ναπολέοντα Βοναπάρτη. 

Ναπολέων Μποναπάρτης.

Ο Ναπολέοντας γίνεται αυτοκράτορας, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας και διεξάγοντας πολέμους κατά των εχθρών της Γαλλίας που κράτησαν περισσότερο από είκοσι χρόνια. 


Κατάφερε να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και έφτασε ως τη Ρωσία. Οι πόλεμοι τελείωσαν το 1815 με την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό*.



Μαθήματα 
1. Ανάγνωση σελ. 24,25
2. Τετράδιο ελληνικών - ερωτήσεις
3. Ιστορία - ανάγνωση την αμερικάνικη και τη γαλλική επανάσταση
4. Γεωγραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου